Enkel og elegant bakst

Cupcakes, eller muffis som vi kaller dem på norsk, har vært populært helt siden den gang på 1800-tallet da den utfordret den mer tidkrevende kaken. De siste årene har du også kunnet finne fargerike macaroner, både i diverse dagligvareforretninger og bakerier.

En god dose tradisjonermakrons

Mathistorikere hevder det kan være to teorier bak navnet cupcakes, da kaken ble bakt i en kopp eller ingrediensene fylte bare én kopp. Cupcaken var enkel å lage, og i starten ble den kalt «number cakes»! En kopp smør, to kopper sukker, tre kopper mel, fire egg, en kopp melk og en skje bakepulver. De var langt enklere å lage enn formkaker og festkaker, og man risikerte ikke å svi bunnen som de større kakene inne i ovnene.

Siden har cupcaken utviklet seg massivt. Rundt 1900-tallet ble cupcakes laget i blekkbokser, sammenlignet med i dag, da de finnes med lekre muffinsformer i alle slags mønstre og farger. Du finner bakerier som har spesialisert seg på konseptet, for eksempel  Fairytale Cupcakes, og du kan kjøpe muffins ferdigmiks i butikken på vei hjem etter en lang arbeidsdag.

Den siste tiden har også det franske konditoriet fått stor oppmerksomhet på grunn av de fargerike macaronene som har tatt en gjenvisitt på det norske markedet. På parisernes konditori Ladurée har det blitt solgt makroner siden 1930-tallet. Her eksperimenterte konditoren Pierre Hermé fram makroner i dagens flotte farger på slutten av 1900-tallet, og i dag kan vi også kjøpe eller lage våre egne makroner hjemme på kjøkkenet. Med fem ingredienser – melis, skåldede og malte mandler, eggehvite, smør og eventuelt litt farge – har du produsert Hermés makroner, i hvert fall en versjon av dem.

For vellykkede makroner bør du legge et stekebrett også under stekebrettet med makronene. Døra til stekeovnen skal stå like åpen som våre hjerter. Hvil dem på rist og fyll med delikat og velsmakende smørkrem.